‘Initiatieven van burgers faciliteren’

Raadslid Jos Feller over zelfsturing en zelfregie in Venlo

Het thema ‘Stad van actieve Mensen’ staat sinds 2010 hoog op de strategische agenda van de Venlose gemeenteraad. Raadslid Jos Feller (D66) is één van de drijvende krachten achter deze nieuwe manier van werken en communiceren. Met zijn collega-raadsleden trok hij de stad in op zoek naar nieuwe vormen van burgerschap en gemeenschapszin.

Wat beweegt mensen om met elkaar te werken aan leefbare gemeenschappen en zorg voor elkaar? En hebben ze daarbij hulp nodig van de gemeente? De raadsleden legden hun bevindingen vast in de kaderstellende nota 'Burgers aan zet'. Naast een verslag van de zoektocht in de stad, bevat de nota een leidraad om het pad van zelfsturing en zelfregie te vervolgen. Eén van de belangrijkste conclusies is dat de overheid en maatschappelijke instellingen moeten veranderen. 'Niet meer zeggen wat er moet gebeuren, maar burgers de mogelijkheid geven zelf hun idealen te verwezenlijken op het gebied van wonen, zorg en leefbaarheid. Dat vereist een "kanteling naar een communicerende en faciliterende gemeente, aldus Feller in het artikel op de pagina's 22 tot en met 25 van het magazine.

In dit audio-interview vertelt Jos Feller over de betekenis van de communicerende overheid.

En dit is de volledige tekst van de kaderstellende notitie 'Burgers aan zet'.

Burgers nemen geen genoegen meer met de traditionele representatieve democratie en koersen aan op directe vormen van democratie en zelfsturing. Dat vraagt een andere opstelling van de raad. Wat vindt u van de Venlose aanpak?

2
reacties op dit artikel
Janssen vrijdag 13 december 2013 om 10:18

Het idee dat de burgers het initiatief moeten nemen is goed, maar het is een nobele gedachte dat dit ook gaat lukken. De burgers worden nog te veel gepampert door de professionals.
We moeten zien te voorkomen dat projecten naast elkaar gaan lopen en dat problemen dit bij de ene buurt/straat leven verplaatst wordt naar een andere buurt/straat.
En een ander aspect is het hebben van een budget.
Wanneer projecten ontwikkelt worden en er is geen budget beschikbaar krijgen burgers een worstje voorgehouden van je mag mee participeren maar daarna houdt het op. En dat gebeurt vaker. 1 keer trappen ze hierin in maar bij 2e of 3e keer zeggen de burgers bekijk het maar. En dan komt er geen een project meer van de grond.
Meneer Feller en de regie neerleggen bij de gemeente is geen goed idee. Want dan keurt de slager zijn eigen vlees!
maria rigter dinsdag 5 november 2013 om 08:15

Volledig eens met raadslid Jos Feller die meer directe vormen van democratie en zelfsturing aanbeveelt. Mijn vraag is: 1) kan de heer Feller de benodigde "andere opstelling" van de Raad omschrijven? 2) Hoe denkt de heer Feller deze andere opstelling te bereiken?
*
*
*

DOWNLOAD NU

DE ROL VAN DE RAAD